De groenste provider
van Nederland

KPN is groen. En dat gaat verder dan alleen de kleur van ons merk. Duurzaamheid is een vast onderdeel in onze strategie en onze bedrijfsvoering. Als groenste provider van Nederland en een van de groenste telecombedrijven ter wereld, draagt KPN dagelijks bij aan een duurzamere samenleving. Bovendien helpen we onze klanten om hun energieverbruik te verminderen met onze producten en diensten. Zo worden we samen elke dag een beetje groener.

Groen werken

Werken waar je maar wilt. KPN maakt het mogelijk met diverse faciliteiten om overal verbonden te kunnen zijn met collega’s. Met smartphones, in een videoconference of in een chat. Of door in de cloud met collega’s samen tegelijkertijd aan hetzelfde document te werken. En daarmee doe je niet alleen jezelf en je omgeving een plezier, maar ook het milieu. Wie thuiswerkt, zet misschien wel de verwarming aan en verbruikt die dag thuis wat meer energie. Maar als je anders naar je werk zou reizen met de auto of het openbaar vervoer, is thuis of dicht bij huis al snel beter voor het milieu. En sta je vaak in de file, dan bespaar je met thuiswerken nog eens extra brandstof en CO2-uitstoot.

Wanneer is thuiswerken beter
voor het milieu? Vanaf

  • 7km
  • 11km
  • 25km

“Thuiswerken zorgt voor een forse vermindering van de CO2-uitstoot”

“KPN koopt alleen Nederlandse groene stroom in van wind en hoogwaardige biomassa.”

Windenergie

Wij doen er alles aan om onze dienstverlening steeds energiezuiniger te maken. Daardoor daalt ons energieverbruik, ondanks de exponentiële groei van het dataverkeer. We zijn sinds 2015 zelfs helemaal klimaatneutraal voor onze eigen bedrijfsvoering. De datacenters van KPN gebruiken voor 100% duurzame groene stroom, geproduceerd in Nederland en gebruikt om de lokale markt een duurzaamheidsimpuls te geven. Verder koopt KPN alleen hoogwaardige Nederlandse groene stroom in van wind op zee, wind op land en hoogwaardige biomassa. Zowel voor onze eigen bedrijfsvoering als voor het laten werken van het internet. Daarnaast ontwikkelen we diensten en producten die minder energie gebruiken, zoals een slim modem of energiezuinige apparatuur, waarmee ook onze klanten op hun energieverbruik kunnen besparen.

Green power80%

groene stroom

Opslag in de cloud

Documenten, foto’s en films in de cloud opslaan, scheelt in het energieverbruik. Met cloudcomputing hebben bedrijven zelf geen servers meer nodig waarop alle bestanden worden opgeslagen. Consumenten kunnen zonder USB-stick of apparaten hun bestanden veilig bewaren. En hoe minder apparaten, hoe beter voor het milieu. Want per apparaat scheelt dat grondstoffen, productie en energieverbruik. Een ander groot voordeel van de cloud is dat je thuis en onderweg op je telefoon, je tablet en je computer altijd bij je eigen bestanden kunt. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat anderen erbij kunnen.

20% minder

energieverbruik
door cloudintegratie

90% minder

koolstofdioxide
uitstoot

“Wie opslaat in de cloud, heeft minder apparaten nodig. En minder apparaten is beter voor het milieu.”

“Ons streven is dat vanaf 2025 alle materialen uit onze apparatuur worden hergebruikt of gerecycled.”

Recycling

Om de paar jaar wisselen we van mobiele telefoon en tablet. Daardoor liggen er heel veel telefoons en tablets, maar ook e-readers, mp3’s en laptops ongebruikt ergens in een kast. Naar schatting zijn het er in Nederland alleen al twee miljoen. Al die apparaten samen bevatten zo’n 7.000 kg zilver, 680 kg goud, 260 kg palladium en 261.000 kg koper. En andere onderdelen die, als ze niet op de juiste manier verwerkt worden, schade aan het milieu aanrichten. Daarom stimuleren we iedereen zijn oude apparaten zoveel mogelijk in te leveren bij de KPN-winkel of retour te sturen. Dan kunnen wij zorgen dat alle bruikbare materialen gerecycled worden. En dat alle overige materialen op een verantwoorde wijze verwijderd worden om het milieu zo min mogelijk te belasten. Recycling past binnen ons streven naar een circulaire economie. Om het verbruik van materialen en grondstoffen te verminderen, willen we dat alle materialen uit de nieuwe apparatuur in onze netwerken en datacenters en alle klantapparatuur vanaf 2025 worden hergebruikt of gerecycled.

65% tot 85%

van alle elektrische apparaten
in 2018 gerecycled.

4.500.000

nieuwe mobiele telefoons
per jaar verkocht in NL.

+/- 2.000

ton afgedankte
mobiele telefoons in NL